Ekonomi och företag

Låna pengar från bank

Har du någonsin varit med om att pengarna inte räckt till den 25e varje månad? Det har nog de flesta. Att låna pengar är inget konstigt, och absolut nödvändigt ibland. Det finns både små och stora lån, tagna från olika banker och med olika ändamål. Men det finns både fördelar och nackdelar med att låna pengar. Naturligtvis är det en fördel att få möjligheten att låna pengar, då det kan göra att man kan betala en viktig skuld eller har råd med något man verkligen vill ha. Nackdelen är såklart att det skapar stor press på både långivaren och låntagaren. Långivaren vill försäkra sig om att få återbetalning, och i bankernas värld tar den försäkringen form som ränta. Allteftersom tiden går ökar lånebeloppet tack vare ränta. Därför bör man endast låna pengar när det är absolut nödvändigt, och se till att man har möjlighet att betala tillbaka.

Låna pengar av bank

Det absolut vanligaste sättet är att låna pengar via banken. Rättare sagt så brukade det vara det vanligaste sättet, då det var det enda sättet att kunna ta ett lån förr i tiden. Med andra ord var låntagare beroende av bankerna, och hade inget alternativ trots att bankerna inte alltid hade schyssta villkor. Det som är bra med att låna på bank är att räntan ofta är låg. Dessutom hjälper personal en att hitta rätt och en period följer där lånet planeras noga utefter låntagarens behov. Därför kan den som lånar känna sig säker på att allt går rätt till. När internet och telefonerna kom blev det allt vanligare att ta SMS-lån. Med bara ett SMS gick det att få pengar överförda till kontot. Nackdelen är att räntan ofta är hög för denna typen av lån. Utöver detta har vissa företag, framförallt inom detaljhandeln valt att bli låneinstitut, där man specialiserar sig på just långivning.

Samla lån

Som sagt så är det ibland absolut nödvändigt att ta lån. Till exempel så är det inte särskilt många som har råd att köpa sin bostad utan hjälpen av ett lån. Under en livstid är det därför möjligt att samla på sig en rad olika lån, allt från privatlån till bolån till semesterlån. Olika lån har olika villkor, och det kan vara svårt att ha koll på allihop. Dessutom kan det bli riktigt dyrt om man inte betalar tillbaka dessa lån i tid. Därför erbjuder många banker möjligheten att samla lån. Det innebär att man erbjuds ett lån som kan täcka existerande skulder och betala av befintliga lån. Fördelarna med detta är:

  • Bli av med befintliga skulder
  • Spara pengar i längden genom att bara ha en räntesats
  • Möjlighet att få nya lån, då bankerna ser att det nu bara finns ett lån och inte flera stycken. Ett stort antal lån ses nämligen som oansvarigt.

Med andra ord kan det vara ett bra alternativ att låna pengar för att betala av existerande lån, om detta görs under ansvar.