Ekonomi och företag

Företagslån – hur man går till väga

När företag funderar på att expandera sitt varumärke eller vill investera i en ny satsning är det alltid bra att ta ett företagslån. Det kan kännas som en stor risk eller för mycket arbete men i slutändan väger nästan alltid fördelarna mer än nackdelarna. Vill du att ditt företag ska växa och vara ett konkurrerande varumärke på marknaden? Då kan det behövas ett företagslån, men det är viktigt att veta vilket lån man ska välja och hur man lånar på bästa sätt.

Först måste man definiera vilket slags företag man är, det kan vara allt från aktiebolag, nystartat företag till ett handelsbolag. Utifrån det bör man jämföra olika bankers erbjudanden beroende på vilket slags företag man är, det finns många olika hemsidor på internet som hjälper en att jämföra företagslån. Det viktigaste att undersöka när man jämför lån är de olika bankernas räntor, vilken ränta man får erbjudet från en viss bank beror på hur riskfyllt de anser att ditt lån är och vilken kreditbetyg ditt företag har. Därefter bör du fundera på hur mycket du egentligen behöver låna. 

Ett vanligt maxbelopp för företagslån kan ligga på ca. 5 miljoner kronor men det kan vara värt att tänka på vilken vinst du får av investeringen och räkna ut hur snabbt den vinsten kan betala tillbaka lånet. Tänk realistiskt, gör en budget och en plan på hur företaget kan hantera återbetalningen. I Sverige är det förhållandevis låg risk med att ta företagslån men självklart finns det alltid en risk att bli lurad. Därför rekommenderas det att välja en bank som har funnits länge och har därav många tidigare kunder som kan bekräfta bankens trovärdighet.

Fördelar och nackdelar med att ta ett företagslån

 

Fördelar:
Enkel process och lätt att jämföra erbjudanden
Snabbt sätt att fylla på ditt företags kapital
Stor hjälp för ditt företags utveckling

Nackdelar:
Risk för konkurs om företaget inte kan möta återbetalningskraven
Hamna i trubbel om man inte väljer en stabil bank

Sammanfattningsvis så är ett företagslån rätt beslut att ta om man vill ge sitt företag ett lyft och utvecklingspotential – men det är viktigt att veta vilket lån man väljer och vilka risker som finns för att få bästa resultat.