Ekonomi och företag

Vad är PPM och hur fungerar det?

Har du funderat över vad PPM är för något? Här nedan kan du få svar på några av dina frågor kring ppm, premiepensionen. Besök gärna även en annan artikel om Advisor PPM vi skrivit.

Vad betyder PPM?

PPM stod tidigare för premiepensionsmyndigheten som idag bytt namn och heter Pensionsmyndigheten. Tidigare användes uttrycket PPM-valet men heter numera valet av premiepensionen.

PPM är den statliga pensionen och varje år avsätts 2,5% av din lön till dig personligen. Du kan själv sedan välja hur dessa pengar ska placeras. Placeringarna kan sedan följas av dig genom besked om dem via det orangea kuvertet.

Pensionen består av tre delar:

  • Premiepensionen
  • Inkomstpensionen (också den från staten)
  • Samt tjänstepension från arbetsgivaren och ditt privata pensionssparande.

Vad kan jag välja mellan och vilken fond är bäst?

Det finns upp till 800 olika fonder att välja mellan, högrisk fonder eller lågriskfonder. Aktiefonder eller Räntefonder, alla alternativ finns att tillgå, du bestämmer risken.

Vilket val som är bäst att göra beror alltså helt på din riskbenägenhet. Det finns några faktorer som spelar in till exempel hur långt du har kvar till pensionen och hur insatt du är.

Många fonder är väldigt rabatterade i premiepensionen och då särskilt högriskfonder och tillväxtmarknadsfonder. För ditt långsiktiga pensionssparande kan det vara en idé att välja dessa fonder. Du kan dock även välja fonder som är helt gratis i premiepensionen.

Du bör tänka på detta:

  1. Om du inte gör något val så hamnar dina premiepensionspengar i AP7 Såfa som är ickevalsalternativet. Då kommer de att förvaltas av AP7 och som till största delen utgörs av deras Aktiefond men i takt med din stigande ålder även i deras räntefond. Icke vals alternativet är ett bra för dig som inte är så insatt.
  2. En fond med högrisk är bra på lång sikt men mindre bra på kort sikt eftersom ett börsfall kan slå hårt.
  3. Eftersom det finns mycket pengar i omlopp i ppm valet så har det förstås också dykt upp många oseriösa företag och rådgivare. Många lockar med fina middagar med mera för att få förvalta dina pengar mot en avgift.
  4. Om du dör innan du hinner pensionera dig så går pengarna förlorade. De kommer inte att utbetalas till dina arvtagare utan fördelas istället ut till de övriga i pensionssystemet och det kallas då arvsvinster.

Till sist ska det nämnas att de största vinnarna på premiepensionssystemet är de yngre sparare. Ju yngre desto större nytta kommer du ha av premiepensionen!