Ekonomi och företag

Så kan du spara i fonder som nybörjare

Ett fondsparande är ett utmärkt sätt att investera och låta pengarna jobba samtidigt som du ägnar dig åt annat. Därmed är detta det perfekta sparande för dig som är upptagen med annat här i livet eller inte är särskilt intresserad av börsen och värdepapper. Genom att börja spara i fonder som nybörjare sår du ett frö till ett träd vars frukter du i framtiden kan få skörda och njuta av. Du lägger helt enkelt ut pengar nu och förväntar dig att få ett större belopp tillbaka senare i tiden.

Det kan till exempel vara så att du har 10 000 eller en liknande summa som du vill investera. Eller så kanske du har en tusenlapp över varje månad som du egentligen inte behöver använda till något annat. Då kan du investera dessa pengar och se dem växa över tid. Faktum är att det inte är särskilt svårt att börja spara i fonder som nybörjare. I själva verket är det ganska enkelt och du kan med några enkla knep se till att maximera din avkastning.

Enkelt att börja spara i fonder som nybörjare

För att få bästa möjliga förutsättningar till en god avkastning bör du förhålla dig till vissa grundregler. Det finns flera fördelar med att spara i just fonder jämfört med i aktier om du är ny och/eller saknar ett intresse för börsmarknaden. Du bör då tänka på att:

  • Börja med en mindre summa istället för att investera ett större belopp på en och samma gång. En bra tumregel är att dela upp sparandet i ett månadssparande, även om du har en större summa pengar som du vill investera. Dela då summan på till exempel 12 och investera en tolftedel av beloppet varje månad.
  • Spara i indexfonder istället för i aktivt förvaltade fonder. Indexfonderna är ofta billigare och presterar generellt sett minst lika väl över tid.
  • Automatisera ditt sparande. Istället för att gå in och peta manuellt kan du automatisera sparandet med hjälp av ett månadssparande med automatisk överföring från ditt bankkonto varje månad.

Svårare än så är det inte att börja spara i fonder som nybörjare och kratta manegen för en framtida förmögenhet!