Ekonomi och företag

Räntor på privatlån

Räntor på privatlån

Ett privatlån kan vara en god idé för att kunna möjliggöra det du önskar eller drömmer om. Du kanske behöver göra om i badrummet, gör en tillbyggnad till din fastighet, köpa en bil för att kunna pendla till arbetet eller samla ihop dina andra lån och krediter för att få en lägre kostnad per månad. Oavsett vilket syfte du har med ditt privatlån finns det tillfällen i livet som lånet kan behövas.

Räntor på privatlån är en kostnad som du behöver betala tillsammans med amortering på ditt privatlån. Man brukar tala om nominell och effektiv ränta när det kommer till privatlån. Den nominella räntan är den rörliga räntan som du kommer att betala för ditt lån och som kommer att kunna förändras under tiden du betalar av på ditt privatlån. Den effektiva räntan är den totala räntekostnaden av dels den nominella räntan och dels de tillägg som tillkommer som till exempel avi- och uppläggningsavgifter.

Räntan är nästan alltid hos de olika bankerna och kreditgivarna, individuell, och baseras på dina egna ekonomiska förutsättningar. Faktorer som de baserar sin bedömning på är bland annat beloppet av det du lånar samt den risk som lånet är förenat med.

Oftast sker någon form av bedömning av de uppgifter du lämnat i ansökan och vad kreditupplysningen eller kreditkontrollen har visat, och utifrån detta sätter banken en ränta specifikt för dig. Därför kan räntor på privatlån vara väldigt olika beroende på personens individuella ekonomiska förutsättningar.

Jämför olika banker och kreditgivares räntor innan du ansöker om privatlån

Även om räntan på privatlån fastställs individuellt, har de flesta banker och kreditgivare dock redan vid ansökningstillfället ett spann mellan två olika procentsatser och i detta spann kommer du att erbjudas en viss räntesats. Innan du ansöker om ett privatlån kan det vara en god idé att jämföra räntor på privatlånet hos de olika banker och kreditgivare som du är intresserad av. Det kan nämligen finnas en hel del pengar att spara. Hos en del banker kan du till exempel få bättre ränta om du har en medsökande, eller om du är medlem i ett visst kundprogram kan du också få en bättre ränta.