Ekonomi och företag

Ett lån trots betalningsanmärkning förutsätter låg skuldsättningsgrad

De krav som ställs på låntagare varierar en del mellan olika långivare. Det finns dock vissa gemensamma nämnare, såsom kreditvärdighet och inkomst. Dessa är två faktorer som alla banker kikar på när de granskar din låneansökan. Så innan du börjar ansöka om ett lån trots betalningsanmärkning är det viktigt att du granskar bankens kriterier. Detta för att säkerställa att du uppfyller dessa samt att du kan tillhandahålla de dokument som efterfrågas. På så vis kan du förenkla hela processen och se till att den går smidigare till.

Det finns dock flera saker som du bör ha i åtanke om du överväger att ansöka om ett lån trots betalningsanmärkning. Nedan berättar vi vilka dessa är!

4 saker som du bör veta innan du ansöker om ett lån trots betalningsanmärkning

Innan du skickar in din låneansökan bör du vara medveten om att långivaren kommer kontrollera:

  • Din kreditvärdighet och historik. Kreditvärdigheten är en viktig faktor som många banker kollar på när de bedömer din återbetalningsförmåga. Denna baseras bland annat på din kredithistorik samt på din inkomst och en rad andra faktorer. Detta är helt enkelt en samlad bedömning av din förväntade förmåga att betala tillbaka lånet ifråga.
  • Din inkomst. Vi har redan nämnt att din inkomst är en viktig faktor. Den är kanske än viktigare när du ansöker om just ett lån trots betalningsanmärkning. Långivaren vill ju nämligen kontrollera att du faktiskt kan betala tillbaka det lån som du ansöker om. Därför är det viktigt att din inkomst är tillräckligt hög i förhållande till dina utgifter.
  • Din skuldsättningsgrad. En annan faktor som bankerna tittar på är skuldsättningsgraden. Denna faktor anges i procent och berättar hur stor andel av din månatliga inkomst som går åt till att betala lån och krediter. Du vill såklart ha en så låg skuldsättningsgrad som möjligt. Ju lägre skuldsättningsgraden är desto lägre skuldsättning och större disponibel inkomst har du till ditt förfogande.
  • Eventuell säkerhet. Om du sedan tidigare har betalningsanmärkningar kan det faktiskt vara ganska svårt att få ett lån. Men om du kan ställa någon form av säkerhet för lånet ökar dina möjligheter att få låna pengar markant.