Det är betydligt fler som har hört talas om Private Banking än som vet vad det är och vad det innebär för en kund som har denna tjänst. Orsaken är att det är så få som kan få tjänsten eftersom bankerna kräver ett par miljoner i kapital hos dem för att tjänsten ska bli tillgänglig.
Har alla banker Private Banking?
Nej, men det är väldigt vanligt. Detta framförallt på de större bankerna eller hos de som fokuserar på kunder med större kapital. Det beror på att bankerna tjänar så bra på dessa kunder. För det första får de betalat för de tjänster som kunderna har så som aktiehandel, fondhandel, försäkringar m.m. För det andra betalar även kunderna för att ha Private Banking.
Går det att ha det konfidentiellt?
Ja, överlag vill personer som har Private Banking inte ”skylta” med detta. Men samtidigt är det väldigt beroende på hur kunden vill ha det. Ofta genomförs exempelvis speciella event eller nätverksträffar dit man som kund får tillträde. Det kan vara ett sätt att lära känna andra eller lära sig mer inom ett område. Men genom att gå dit visar man även upp att man har ett par miljoner på banken.
Vad ingår det för tjänster?
Den primära tjänsten är personlig rådgivning. Du som kund får en personlig rådgivare som sätter sig in i din ekonomiska situation och ger råd utifrån den. Det unika är att denna rådgivare enbart har exempelvis 50 olika kunder vilket gör att rådgivaren kan få en tydligare och närmare relation till sina kunder. Detta mot att gå till en bankman som kan ha flera hundra personer som man är ansvarig för. Den personliga rådgivaren har det övergripande ansvaret och kan, om det behövs, koppla in andra rådgivare. Allt utifrån vad kunden behöver.
Vilken rådgivning ingår?
De flesta rådgivningstjänster ingår som är relaterade till den privata ekonomin. En tjänst som mycket ofta används är kapitalförvaltning. Här kan kunden själv välja hur aktiv man vill vara gällande placeringarna. Man kan välja att kapitalförvaltaren ska analysera marknaden och omplacera utifrån färdiga investeringsmål. Men det går även att välja vara mer aktiv och enbart få råd från förvaltaren innan egna beslut tas kring placeringarna.
Andra rådgivningstjänster är exempelvis skatterådgivning, juridisk rådgivning, finansiering och försäkringar. I många fall finns även ägande av företag vilket gör att tjänsten ”Företagsförsäljning” kan vara aktuellt. Kortfattat är Private Banking en komplett rådgivningstjänst för de med många miljoner i kapital. Du kan läsa mer på www.privatebankings.se.