Ekonomi och företag

Att ta snabba lån

Snabba lån är en lånetyp för den som vill, precis som namnet avslöjar – låna pengar snabbt. Med andra former av lån kan ansökningsprocesserna vara långa. Det kan handla om förhandlingar och annat som komplicerar låneprocessen något. Syftet med snabba lån avslöjas alltså av namnet. Men hur är det egentligen att ta sådana lån?

Hur mycket kan man låna?

Hur mycket kan man låna varierar en hel del. Vissa långivare lånar endast ut max några tusenlappar, medan andra kan låna ut flera tiotusentals kronor. Det belopp som troligen är vanligast bland kreditgivare att erbjuda, som maximalt, är 10 000 kronor. Många aktörer på marknaden erbjuder dock lån på allt mellan 12 000 och 20 000 kronor. Vissa erbjuder till och med mer än så.

Löptider

En viktig faktor som avgör kostnaden för ett lån är löptiden. Dessa varierar en hel del, i huvudsak beroende på vilken kreditgivare du väljer att prata med. Något som är viktigt att känna till är att lånekostnaden blir högre ju längre löptiden är. Ett tips är således att välja snabba lån med så hög månadskostnad och kort löptid du klarar av. Det gynnar din ekonomi i slutändan. Förutom att det blir billigare, blir du också skuldfri snabbare. Att bli skuldfri är en skön känsla när man har betalat av på ett lån ett tag.

Vad krävs för att få låna?

Olika långivare ställer olika krav på låntagaren. Ett exempel på något som de flesta kräver är att ditt telefonnummer är registrerat på abonnemang. Om det inte är det, kan du få svårigheter med att ta snabba lån. Visserligen kan du nog hitta långivare som erbjuder dig lån, men du kommer få betydligt färre aktörer att välja mellan. Sämre valmöjligheter kan leda till att du inte får ett lån enligt dina preferenser, till exempel vad gäller maxbelopp, ränta och löptid.

Var försiktig

Det finns många som har hamnat i en skuldspiral genom att ta för många snabblån. Var försiktig och se till att kostnaderna inte drar iväg. Behöver du låna för att betala tillbaka på ett lån, behöver du genast ta tag i din ekonomi ordentligt. Hamnar du hos kronofogden kan det till exempel innebära att du får svårt att hyra lägenhet, skaffa mobilabonnemang eller handla något på avbetalning.