Ekonomi och företag

Olika slags lånetyper

Det finns en mängd olika lånetyper och som ofta är anpassade efter ett specifikt behov. Det kan vara att man är i snabbt behov av pengar eller att man mer långsiktigt vill kunna investera sina pengar under längre tid. Vanligtvis delar man in lånetyper i två former; lån utan säkerhet och lån med säkerhet. Olika lån kommer också med olika krav och olika räntor. Väljer man ett snabbt lån innebär det ofta att räntan är hög, därför bör man inte vänta med att betala tillbaka dessa lån. Andra typer av lån kan ge mer förmånliga räntor och betyder ofta att man tar längre tid att betala av, som exempelvis en båt eller billån.

Låna med eller utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet innebär att företaget inte behöver någon garanti från dig att kunna betala tillbaka lånet. Medan tar du ett lån med säkerhet kräver långivare någon slags garanti eller pant. Lån utan säkerhet är ofta mindre i belopp, det finns en mängd olika kategorier inom dessa låntyper. Privatlån eller blancolån är mycket vanliga då det inte krävs säkerhet från långivaren, vanligast för dessa typer av lån är att få bidrag till båt eller bil. Ofta varierar beloppen från 10 000 upp till 500 000 kronor, räntan kan börja från 3 till 25 %.
SMS-lån, Snabblån eller Mikrolån brukar grupperas tillsammans då det innebär mindre belopp till höga räntor. Det innebär att man snabbt får tillgång till pengar men kan innebär risk för mycket hög ränta om man inte betalar tillbaka i tid.

Att låna med säkerhet innebär ofta bolån, vilket är den vanligaste typen av lån med säkerhet. Men hjälp av en säkerhet/garanti kan man få lägre ränta på lånet men det innebär också att man själv måste bidra med en kontantinsats på minst 15 procent av lånet. De flesta väljer att lämna sin bostad som säkerhet, därefter behövs ett lånelöfte där man planerar med sin bank hur mycket lån man kan ta.

Andra typer av lån

Vissa använder sig av så kallade kontokrediter vilket innebär att man endast betalar om man använder sig av krediten. Man använder sig av sina pengar man har laddat på sitt kort och om pengarna tar slut dras det från en kredit i stället. Man betalar alltså bara om man använder sig av krediten och endast ränta på den summan man använt. Företagslån är ofta utan säkerhet och finns för att kunna snabbt ge ekonomi till företaget. Förutom dessa kan man även ta:

  • Seniorlån
  • Renoverings och byggnadslån
  • Samla sina lån
  • Peer to peer lån