Ekonomi och företag

Så kommer du igång med SMS-lån

Om du behöver få tillgång till extra pengar snabbt kan SMS-lån vara en möjlighet. Det finns både för- och nackdelar med SMS-lån. Den stora fördelen är så klart hastigheten: de flesta långivare betalar ut pengarna inom ett dygn och ofta snabbare än så. Den främsta nackdelen är att ett SMS-lån ofta blir dyrare än andra typer av lån. Vi har sammanställt en kort guide så att du enkelt kan komma igång med din låneansökan.

1. Hur mycket behöver du låna?

Hur mycket du kan låna beror på vilken långivare du väljer och på hur din ekonomiska situation ser ut. De största SMS-lånen är på 50 000 kronor men det finns många lån med ett maxbelopp på 20 000 till 40 000 kronor. Det lägsta belopp som finns på marknaden är 500 kronor. Med tanke på att räntan är hög bör du inte ta ett större lån än vad du verkligen behöver. Räknat i procent kan den effektiva räntan samtidigt bli väldigt hög om lånet är mycket litet eftersom alla avgifter tas med i beräkningen.

2. När kan du betala tillbaks lånet?

Du bör sikta på att försöka betala tillbaks lånet så fort du kan. Återbetalningstiden för SMS-lån varierar från 7 dagar till 5 år. Många lån har en riktigt kort period på cirka 30-90 dagar medan andra har en maxtid på upp till ett år eller två.

3. Har du betalningsanmärkningar?

Det finns flera SMS-lån som accepterar betalningsanmärkningar. Det som avgör om du får din ansökan beviljad kan bland annat vara hur många betalningsanmärkningar du har, hur stor skuld anmärkningarna avser, utifall de är nya eller har något år på nacken och på hur din ekonomi ser ut i övrigt.

4. Är det viktigt att UC inte görs?

Alla långivare gör en kreditprövning men de flesta använder sig faktiskt inte av UC. Istället anlitar de företag som t.ex. Creditsafe eller Bisnode. För de flesta är det inte jätteviktigt att undvika kontroll genom UC, men om du ska ansöka om ett större bolån eller om du gör många ansökningar på en kort tid kan det vara bra att undvika ett bolag som använder sig av UC. Varje kontroll syns nämligen på kreditupplysningen.

5. Jämför villkoren noga och ansök

Hitta det bästa sms lånet innan du ansöker. Det är inte bara räntan du bör jämföra. Det kan tillkomma olika avgifter som till exempel startavgift, månadsavgift och aviavgift. Därför är det den effektiva räntan du ska jämföra. Vissa företag erbjuder en räntefri period – jämför noga och räkna på om det verkligen blir billigare totalt sett!

Kom ihåg att du inte har accepterat ett lån bara för att du har ansökt om det och det går bra att ansöka hos fler än en långivare samtidigt. Ett alternativ är att använda en låneförmedlare för att ansöka hos flera långivare samtidigt genom en och samma ansökan. Du väljer sedan den som ger dig bäst villkor.

6. Låna!

När du har valt ett lämpligt SMS-lån och fått ansökan beviljad är det bara att acceptera avtalet genom att signera, vilket ofta görs via BankID.