Ekonomi och företag

I goda tider är mäklarnas mäklararvode för hus lägre

I tider då efterfrågan på villor överskuggar tillgången på dessa bostäder är det säljarens marknad på bostadsmarknaden. Då är det lättare att få bostaden såld och du kan även räkna med att kunna hitta en fastighetsmäklare som debiterar ett lite lägre mäklararvode för hus än i vanliga fall. Detta då det helt enkelt går fortare att få bostaden såld och att bostadsaffären kräver lite mindre jobb. Men bostadsmarknaden är en cyklisk och lite lynnig sådan, vilket innebär att klimatet på marknaden fort kan förändras i takt med att sentimentet gör detsamma.

För att försäkra dig om att du gör en bra affär bör du därför:

  • förhandla om det mäklararvode för hus som din mäklare debiterar
  • jämföra mäklararvoden i Stockholm om det är i huvudstaden du ska sälja en bostad
  • jämföra mäklararvoden i Göteborg om det är där som din bostad är belägen.

Då kan det vara värt att förhandla mäklararvoden i Stockholm eller Göteborg

Många undrar när det egentligen är värt att försöka förhandla om mäklararvoden i Stockholm. Som läget ser ut för tillfället finns det många spekulanter som är på jakt efter en ny bostad. Därför är detta en tid så bra som någon för dig som vill försöka sälja din bostad till ett bra pris.

Det finns nämligen många olika faktorer som påverkar slutpriserna för bostäder i Sverige. En av dessa är efterfrågan – en faktor som bland annat styrs av det rådande ränteklimatet. En annan är tillgången på bostäder i bland annat huvudstaden. Om det för tillfället råder en brist på bostäder i den aktuella staden kan du räkna med att kunna få ett högre pris för din fastighet. När tillgången är större än efterfrågan väljer många bostadsjägare att bjuda över varandra och denna budgivning kan lätt leda till eskalerande priser.

Detta är någonting som du och din fastighetsmäklare kan använda till er fördel. Detta genom att era möjligheter att snabbt kunna sälja bostaden till ett högre pris ökar i och med dessa förutsättningar. Det betyder bland annat att mäklaren inte behöver jobba fullt lika hårt för att få bostaden såld. Därmed kan du förmodligen förhandla ner arvodet lite grann. Samma princip kan förstås appliceras även på mäklararvoden i Göteborg.