Ekonomi och företag

Aktiebolag utan pengar

Aktiebolag utan pengar

För dig som vill starta upp ett aktiebolag krävs det att du har ett startkapital på 50 000 kronor. Något som kan låta som en stor summa, men förr låg den på det dubbla. Dock är det inte alltid man har råd att lägga den insats som krävs. Som tur är finns det alternativ. Eftersom du behöver 50 000 kronor i aktiekapital, antingen i pengar eller i inventarier, kan du fundera lite om du har prylar och saker för det värdet. Det kan handla om företagsprodukter som maskiner, datorer eller liknande. Om du inte lyckas få ihop till den summan kan du överväga att öka på ditt befintliga bolån.

Detta är en smart utväg i och med att räntan för bolån oftast är betydligt lägre än exempelvis ett privatlån. Nackdelen med att öka bolånet är dock att banken ofta ställer många frågor och vill veta hur och till vad du ska använda pengarna. När du tar ett lån utan säkerhet, exempelvis ett privatlån, får du själv bestämma hur pengarna ska användas. Dock är räntan högre, vilket innebär en högre månadskostnad. Om du väl överväger att ta ett lån är det viktigt att du jämför ordentligt så att du kan få ett lån med så låg ränta som möjligt.

Fundera innan du startar aktiebolag utan pengar

Att starta upp ett företag är inte någon liten sak utan något du måste tänka igenom noggrant. Särskilt om du inte ens har kunnat spara ihop startkapitalet. Då är frågan om du kommer kunna ha råd att betala av det eventuella lån du tar. Det finns alltid en risk med att starta eget, kanske går det inte så bra som du hade hoppats på, eller så händer något annat oväntat.

Går det att vänta ett år med att starta upp aktiebolaget? Då kan du hinna lägga upp en sparplan så att du slipper ta lån. Ett tips är att kontakta din bankman och gå igenom din ekonomi för att se vilka alternativ som finns. Dels får du en möjlighet att berätta om din affärsplan och se hur stort lån du eventuellt kan ta. Dessutom kan du få bra rådgivning och tips om hur du bäst börjar med aktiebolag utan pengar.