Ekonomi och företag

Utdelningsfonder

När man sparar i aktier så får man ta del av en eventuell vinst i form av en utdelning till sitt konto, men fonder fungerar lite annorlunda. Eftersom en fond består av många aktier eller andra värdepapper så får man ofta ta del av vinsten även där, men inte som utdelning på kontot utan som i förhöjt värde på fonden. Fonden blir alltså värd en högre summa när vinsten ifrån aktierna eller värdepapperna återinvesteras i fonden. När skatten förflyttades från själva fonden till investerarna för ungefär sex år sedan så blev det inte längre fördelaktigt för fonderna att betala ut eventuella vinster men det finns dock fonder som fortfarande ger utdelning på kontot, främst då utländska fonder. Ett annat namn för utdelningsfonder är Dividend eller Utd.

Fördelar med utdelningsfonder

De något förbisedda utdelningsfonderna är bra för de som vill investera i fonder hellre än i aktier men samtidigt få en avkastning som de kan återinvestera hur de vill. Det är lite som att handla med aktier utan att faktiskt behöva aktivt handla med dem eftersom förvaltaren av fonden sköter det. Avkastningen betalas oftast ut i början av sommaren. Det som är en klar fördel med att investera i utdelningsfonder är att slippa sälja andelar för att få ta en del av utdelningen.

Nackdelar med utdelningsfonder

Det är oftast lite dyrare att investera i utdelningsfonder med en avgift på ca. 0,15% och utdelningen är generellt lägre än avkastningen från aktier. Medan utdelningsfonder kan vara bra att ha i sin portfölj för att jämna ut riskerna litegrann så är det inte det bästa alternativet att ha som enda investering. Trots att själva principen kan locka så är det inte en av de mest fördelaktiga sparformerna.

Exempel på utdelningsfonder som är värda att kika lite extra på är bland annat XACT OMXSB och SEB Etisk Global Index Lux utd.