Ett bolån tar du för att finansiera ett köp av till exempel en villa eller bostadsrätt, men du kan också ta ett bolån för att bekosta en utbyggnad eller renovering av bostaden. När du tar ett bolån vill långivaren ha en säkerhet/pant i bostaden. I den här texten berättar vi mer om bolån!
Vad är ett bolån?
Ett bolån är i de flesta fall ett lån som du tar med din bostad som säkerhet. Men det finns en lite vidare definition av bolån i konsumentkreditlagen. Ett bolån, eller en bostadskredit som det kallas i lagen, är ett lån som du tar med säkerhet i en fastighet, en bostadsrätt, en tomträtt eller en byggnad. Men det kan också vara ett blancolån som du tar i syfte att köpa, eller behålla, äganderätten till sådan egendom, det vill säga utan att du pantsätter den som säkerhet för lånet. Att lånet definieras som ett bolån har betydelse för vilka regler som gäller för lånet.
Om du tar ett blancolån för att köpa en fastighet (till exempel en villa eller ett fritidshus), en bostadsrätt, en tomträtt eller en byggnad som inte hör till en fastighet räknas det alltså som ett bolån. När du ansöker om ett blancolån så behöver inte långivaren eller låneförmedlaren fråga dig vad ditt syfte med lånet är. Men om långivaren erbjuder lån utan säkerhet för att köpa bostäder så ska långivaren betrakta lånen som bolån och följa de regler som gäller specifikt för bolån. Ett exempel på det är om du tar ett lån för att finansiera en del av köpeskillingen som ligger ovanför bolånetaket, det vill säga över 85 procent av bostadens marknadsvärde. Ett annat exempel är om du själv lämnar uppgifter så att det framgår att syftet med lånet är att du ska köpa en bostad. Handpenningslån och byggnadslån, som du tar med säkerhet i egendomen, räknas som bolån.
Bolån är ett viktigt lån
För de flesta av oss är ett bostadsköp den största investeringen som vi någonsin gör och de allra flesta måste låna till köpesumman. Det är främst banker som lämnar bolån, men även vissa kreditmarknadsbolag. Det är bra att kontakta flera långivare och begära offerter från dem innan du tar ett lån. Marknadsvärdet på bostaden och din betalningsförmåga avgör hur mycket pengar du får låna. För att du själv ska kunna bilda dig en uppfattning om hur stort lån du kan få borde du göra en bolånekalkyl.