Familjerätt är en del av civilrätten och den reglerar olika delar av en familjs rättigheter och skyldigheter. Det finns flera tillfällen då man kan behöva professionell hjälp inom familjerätt, till exempel vid giftemål eller skilsmässa, dödsfall eller något annat som rör livet, och där du inte vet vilka rättigheter eller skyldigheter du har men familjerättstockholm.com kan svara på.
När kärleken spirar
Kärleken kanske känns som en dans på rosor när den är ny och att inget ont skulle kunna hända. Man planerar att flytta ihop och prova på livet som sambos eller kanske till och med gifta sig. Det är dock inte bara att göra det utan det är viktigt att ingå avtal med varandra.
Ska man till exempel bli sambos är det viktigt att man har ett samboavtal. I avtalet finns bestämmelser kring vad som händer om det skulle ta slut och om man bestämmer sig för att separera. Sambolagen reglerar såklart vissa punkter men det kan vara en fördel att teckna ett eget avtal.
Detsamma gäller om man planerar att gifta sig och då skriver man ett äktenskapsförord, vilket är ungefär samma sak som ett samboavtal. Båda dessa kan man få hjälp att skriva på ett korrekt juridiskt sätt om man kontaktar en jurist, om man exempelvis vill skydda en fastighet eller ett eget kapital vid en eventuell separation.
Frågor som rör döden
Döden är även den någon som många väljer att inte tänka på men ibland tvingas man. Går någon närstående bort kan man behöva hjälp att upprätta eller läsa av en bouppteckning. Det händer också att man är oense inom familjen när det kommer till bodelning och då kan det vara nödvändigt att vända sig till någon som är väl insatt i familjerätt.
Även när det gäller sin egen död kan man behöva fundera på några saker. Vad ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns? Genom att skriva ett testamente finns tydliga instruktioner till dina efterlevande kring hur dina tillgångar och ägodelar ska fördelas.
När man inte kan komma överens
Familjerätt är som sagt det som reglerar familjens rättigheter och skyldigheter. Det är inte alltid man kan komma överens på egen hand och då kan man behöva juridisk hjälp för att reda ut problemen. Ofta gäller det frågor som rör vårdanden av gemensamma barn och i en vårdnadstvist bör man aldrig representera sig själv.